Eco design luchtgordijnen

» Technologie

Innovatieve techniek

De innovatie komt van een nieuwe luchttechniek, waarvoor patent is aangevraagd, die zorgt voor een nog betere luchtafscherming van de deuropening. Om dit te realiseren genereert het luchtgordijn twee verschillende luchtstromen, een onverwarmde luchtstroom aan de buitenzijde en een verwarmde luchtstroom aan de binnenzijde. De verwarmde lucht wordt geďsoleerd en (be)geleid door de onverwarmde luchtstroom. De onverwarmde luchtstroom komt in aanraking met de koude buitenlucht, dus de energieverliezen beperken zich tot de koude luchtstroom, terwijl de verwarmde luchtstroom geheel ten gunste komt van de winkel. Hierdoor komt er veel meer warmte ten goede aan het interieur.

(On)opvallend design

Dankzij het nieuwe design (ontworpen door Harry Boley) is er van al deze techniek helemaal niets te zien. Het luchtgordijn is zo ontworpen dat de luchtfilters volledig aan het zicht zijn ontrokken, hierdoor oogt het luchtgordijn altijd schoon. Voor het model is modelbescherming aangevraagd. Het luchtgordijn is voorzien van een infrarood afstandsbediening en is in zes standen verstelbaar.

Aangename energiebesparing

Een extra energiebesparing wordt bereikt door gebruik te maken van ‘backward curved ventilatoren’, die een geringere stroomopname hebben dan centrifugaal ventilatoren. De nominale luchtverplaatsing bij een luchtgordijn van twee meter breed bedraagt 4.300 m3/h. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar voor water van 75 °C / 55 °C. Het rendement is hierdoor zelfs zo hoog, dat het luchtgordijn in aanmerking komt voor de Eenmalige Investeringsaftrek (EIA). Het luchtgordijn staat opgenomen in de EIA regeling van Senter/Novem, hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om de investering willekeurig af te schrijven!

High Tech ontwikkeling en validatie

In tegenstelling tot het uitvoeren van statische laboratorium beproevingen of CFD simulatie, heeft Supair tezamen met onafhankelijke kennisinstellingen dynamische beproevingen uitgevoerd. Door het toepassen van geavanceerde meetapparatuur en akoestische-sensoren is het gelukt om het gehele uitstroom-spectrum van het luchtgordijn 3-Dimensionaal te analyseren. Deze analyses hebben er toe geleid dat er een optimum bereikt wordt tussen luchtstroming-, en temperatuurprofiel.

© 2009 eyemedia.be